Napijnbestrijding | 8 mei 2020 (eerdere versie 3 mei 2019)

 
   
   
 

Napijnbestrijding bij castratie, vragen en antwoorden


Wat is de stand van zaken?
In Europa is afgesproken om te stoppen met het castreren van beerbiggen door varkenshouders. Op dit moment geldt een overgangstermijn en mogen biggen nog wel gecastreerd worden, mits hierbij pijnbestrijding wordt toegepast. De pijnstilling na het castreren (napijnbestrijding) was per 1 juli 2019 al verplicht voor deelnemers aan QS. Deze verplichting gaat nu gelden voor alle varkenshouders die biggen castreren.
 
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 juli 2020 zullen alle Nederlandse varkenshouders bij het castreren van biggen napijnbestrijding toe moeten gaan passen. Deze napijnbestrijding komt bovenop de gasverdoving die tijdens het castreren moet worden toegepast.
 
Wat gaat er niet veranderen?
De napijnbestrijding staat los van de gasverdoving die tijdens het castreren moet worden toegepast. De voorwaarden die aan deze gasverdoving gesteld worden, veranderen niet. De voorschriften hiervoor staan in de modules verdoofd castreren van IKB Varken en IKB Nederland Varkens.
 
Wanneer gaat dit veranderen?
De napijnbestrijding zal vanaf 1 juli 2020 verplicht zijn voor alle varkenshouders die biggen castreren.
 
Hoe kan ik aan het nieuwe voorschrift voldoen?
In Nederland zijn op dit moment voor zover bekend twee diergeneesmiddelen geregistreerd voor het gebruik als napijnbestrijding bij biggen. Dit zijn Novem 5 en Melovem 5 mg/ml. Beide middelen zijn injectiemiddelen en met een eenmalige injectie, voorafgaand aan het castreren, geeft u uw biggen pijnstilling, koorts- en ontstekingsremming. Per big hoeft slechts een kleine hoeveelheid gebruikt te worden, volg hierbij de bijsluiter en het advies van de dierenarts. Informeer bij uw dierenarts naar de mogelijkheden voor een nauwkeurige toediening, bijvoorbeeld met behulp van een repeteerspuit. De genoemde en eventuele andere toegestane/hiervoor geregistreerde middelen zijn via uw dierenarts verkrijgbaar.
Let op: beide middelen zijn ook beschikbaar als pijnstiller voor vleesvarkens/zeugen, maar in een hogere concentratie. Deze zijn niet geregistreerd voor napijnbestrijding bij castreren en bovendien niet veilig voor het gebruik bij biggen in verband met de hoge concentratie. Gebruik dus altijd het juiste middel met de lage concentratie en raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
 
Hoe gaat hierop gecontroleerd worden?
De IKB-controleurs zullen bij de jaarlijkse IKB-controle gaan controleren op de uitvoering van de napijnbestrijding. Hierbij zal via de logboekformulieren van de dierenarts gecontroleerd worden of de voor napijnbestrijding geregistreerde diergeneesmiddelen in voldoende mate zijn afgenomen. Het verbruik dient overeen te komen met het aantal gecastreerde biggen.

 
 
 
  Afmelden    
 
 
...